De vereniging & wie, wat waar

Jeu de boulesclub L’Ammerzo is officieel 12 maart 1995 opgericht. Ons Boulodrome bevindt zich op Hoge Weiden 18. (let op: dit is geen postadres) Sinds begin mei 2013 is onze sportvereniging aangesloten bij dit digitale dorpsplein van Ammerzoden; de Ammerkrant! Met een speciaal hartelijk dank voor Joël Bouwmeester en Bram Eggink voor hun enorme inzet.

Openingstijden Boulodrome:

  • Zondag elke zondagochtend van 10.00 – 13.00 uur plus de Inlooptoernooien (zie agenda).
  • Maandagavond van 19.00  – 23.00 uur.
  • Woensdagavond open van 19.00  – 23.00 uur : Onderlinge woensdagavond competitie
  • Donderdagavond van 19.00 – 23.00 uur
  • Zaterdagmiddag van 14.00 – 18.00 uur

Sluitingstijden:
Algemeen geldt dat de boulodrome ( en dus ook de kantine) binnen 1 uur na afloop van de wedstrijden sluit. Telefoonnummer van de kantine is 06 – 41285039

De accommodatie
De accommodatie beschikt over 16 verwarmde en verlichte binnenbanen, over 32 buitenbanen en een kantine.

Er kan dus altijd, onafhankelijk van de weersomstandigheden worden gespeeld.

Verder is er een parkeerplaats voor circa 70 auto’ s.

Per 1 April 2020 mag er binnen niet meer gerookt worden

De club draait op tal van vrijwilligers zoals barmedewerkers, bestuursleden, mensen voor het tuinonderhoud, schilderwerk, schoonmaken, wedstrijdleiding of technisch onderhoud, scheidsrechters, EHBO’ers .

L’Ammerzo is aangesloten bij de officiële Jeu de Boules Bond in Nederland, de NJBB. Naast de officiële toernooien die wij organiseren onder de vlag van de NJBB kunnen onze leden uiteraard ook interne activiteiten van onze club verwachten. Kijk bij de agenda voor meer informatie.

NPC
Ieder seizoen tussen september en april vindt de Nationale Petanque Competitie plaats. L’Ammerzo doet hier aan mee met drie teams.

Contributie
De contributie bedraagt € 82,50 per kalenderjaar. Daar hebt u dan een NJBB-licentie voor. De aanschaf van boules en eventueel speelshirt zijn voor eigen rekening.

Kennismaken met Jeu de Boule

Wilt u graag eens kennismaken met dit spel? Kom dan op onze open inlooptoernooien. Op de eerste zondag van de maand is er gelegenheid om met publieksboules mee te doen in een ongedwongen sfeer. Bij de Agenda vindt u ok

hierover meer informatie. Heeft u vragen? Klik hier voor verdere contactgegevens.

Wat is Jeu de Boules?

Jeu de Boules – Het hele jaar door
Jeu de boules is een buitensport; in de winter wordt echter gespeeld in onze binnenaccommodatie, die verwarmd is en voorzien van aangepaste verlichting. Bewegen en buitenlucht is gezond, voor jong en oud. Bewegen in de buitenlucht is goed voor de gezondheid. Jeu de boules, dat buiten wordt gespeeld van april t/m september, voorziet in deze behoefte.

Jeu de boules en sociale contacten
Jeu de boules is een sport voor alle leeftijden Voor dames en heren, voor jongens en meisjes. Men speelt mét en tégen elkaar. Daar het een teamsport betreft is intensief overleg met elkaar nodig. Deze sport is een ideaal tegenwicht voor de dagelijkse beslommeringen in beroep en gezin. Velen ervaren dit dan ook “aan den lijve”.

Ontspanning door sport
Sport bedrijven is een goede en gezonde afleiding. Jeu de boules is een sport, die voor goede ontspanning zorgt, daar men ze recreatief maar ook in competitieverband kan bedrijven.

BEKNOPTE SPELREGELS

1.Het spel Jeu de boules wordt gespeeld tussen twee teams, elk met 2 of 3 spelers. Bij teams met 2 spelers heeft elk teamlid 3 boules, anders 2.

2.Door loting wordt bepaald welk team begint. Vanuit een cirkel met een doorsnede van 35 tot 50 cm gooit een speler van het team (A) een klein houten balletje (het but) op een afstand tussen 6 en 10 m

3.Hierna gooit de eerste speler, ook van team A, met beide voeten in de cirkel, een boule zo dicht mogelijk bij het but.

4.Een speler van team B probeert nu zijn boule dichter bij het but te werpen. Hij blijft dit proberen totdat het gelukt is.

5.Hierna is team A weer aan de beurt, weer totdat het lukt, om dichter bij het but te komen.

6.Beide teams blijven zo afwisselend werpen totdat één van beide geen boules meer heeft. Nu probeert het andere team zijn resterende boules ook dichter bij het but te leggen.

7.Iedere boule die dichter bij het but ligt dan de beste van de tegenstander telt voor één punt.

8.Het team dat de werpronde heeft gewonnen, werpt het but opnieuw uit, dit vanaf de plaats waar het but ligt. Ook plaatst het de eerste boule.

9.Winnaar is het team dat als eerste 13 punten weet te scoren.

SPELVORMEN
Jeu de boules wordt in diverse team-samenstellingen beoefend. De meest voorkomende is de triplette. In deze vorm worden alle officiële wedstrijden zoals competitie, interlands en wereldkampioen-schappen gespeeld. Voor andere vormen zijn er aparte nationale kampioenschappen. Bij alle vormen zijn gemengde teams toegestaan.

Triplette

2 teams van elk 3 personen spelen tegen elkaar. Per speler heeft men 2 boules

Doublette

2 Teams van elk 2 personen spelen tegen elkaar Per speler heeft men 3 boules.

Tête à tête

2 Spelers spelen elk voor zich. Per speler heeft men 3 boules.